[...] Czym są batony sportowe? Batony sportowe zazwyczaj proponowane są, jako element diety fit. Mają one za zadanie sycić, jak i wspierać budowę sportowej sylwetki. Ich użycie jest bardzo wygodne. Stanowią one produkt, który dostarcza składników wysokoodżywczych. Tego typu cechy batonów sprawiają, że stanowią one doskonałą alternatywę dla wyrobów [...]
Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale białko w diecie każdego z nas odgrywa niezmiernie istotną rolę. Błędnym jest potocznie spotykane myślenie, że białko potrzebne jest tylko osobom, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Zdecydowanie każdy z nas potrzebuje go, żeby przede wszystkim żyć i prawidłowo funkcjonować. Wśród [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
[...] że organizm łatwo rozkłada ją na „części pierwsze”, przez co szybko może je wykorzystywać, na przykład do „naprawy” tkanek. Na skalę przemysłową białko serwatkowe oddzielane jest w procesach technologicznych, takich jak produkcja serów. Do serów przedostaje się główne białko mleczne, czyli kazeina, która równie jak serwatka ceniona jest za wysoką [...]
[...] Możemy więc sobie zaszkodzić, zmuszając włókna do pracy, do której nie są przystosowane. Wtedy stracimy potencjał siłowy, a zyskujemy wytrzymałościowy. Trening kulturysty jest zawsze sztuką wyboru. Nadmierna ilość powtórzeń nie musi być rozwiązaniem problemów ze wzrostem masy mięśniowej. Referencje: Roger C. Harris i in. Absorption of creatine [...]
Witamina C ostatnio przeżywa swój renesans jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część, przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustroju i [...]
Jeśli ktoś chciałby studiować filozofię, to powyższy temat jest doskonałą bazą do tworzenia kilkudziesięciostronicowych opracowań, rozważań naukowych. Niestety, nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Kolejne badania przynoszą sprzeczne rezultaty, a wiele zależy od wagi, wieku, profil hormonalnego, beztłuszczowej masy ciała, faktu czy proteiny [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
[...] i biceps. Z tej perspektywy dobrze widoczne mięśnie brzucha proste, skośne, zębate (doskonale płaski brzuch). Nogi pełne, mięśnie czworogłowe od samego biodra wypełnione, jest naprężacz powięzi szerokiej i głęboko przebiegające pasmo biodrowe i smuga biodrowo-piszczelowa oddzielająca mięśnie tylniej części uda, która jest już dość [...]
[...] do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że proces pozyskiwania energii z białka jest mało wydajny. Produkty typu WPH, czyli białka wstępnie poddane, obróbce enzymatycznej, są to preparaty białkowe, które praktycznie nie posiadają węglowodanów i [...]
[...] iż mięso, szczególnie w formie wysoko przetworzonej (parówki, wędliny itd.) wydatnie przyczynia się do pojawienia się, chociażby raka. Ponadto przemysłowa produkcja mięsa jest nie tylko szkodliwa dla otoczenia danego rodzaju zakładów (w USA gleba i woda są skażone np. metabolitami anabolików w rodzaju trenbolonu), ale całego ekosystemu (całego [...]
Białko z grochu jest ostatnio niezwykle popularnym dodatkiem dietetycznym w gronie osób trenujących, które bazują na produktach pochodzenia roślinnego. Naukowcy postanowili zbadać zagadnienie dotyczące efektu stosowania odżywki białkowej z grochu, w porównaniu do białka serwatkowego u sportowców uprawiających CrossFit. Białko grochu, czy tylko [...]
[...] a dłoń ugiętej ręki przesunąć w stronę pępka przez co zyskiwała przede wszystkim talia, takie ustawienie było korzystne dla wielu zawodniczek w tym Pani Kasi, ale obecnie jest już zabronione. Nogi; doskonałe proporcje kości długich, bardzo ładne ukształtowane uda, obecnie z delikatnym zarysem mięśni , chociaż pamiętam formę Kasi w której [...]
[...] efektywny. Jednocześnie zapewnisz materiał budulcowy do efektywnego powiększania komórek mięśniowych. Innym pomysłem, który oczywiście można stosować łącznie z podanym wyżej jest to, aby zadbać o odpowiednią kompozycję ostatniego posiłku dnia poprzedniego. Niech to będzie posiłek o dużej ilości białka wolno uwalnianego (na przykład mięso, jaja [...]
Kulturystyka to sztuka. Doskonałość ludzkiego ciała przejawiająca się w proporcjach, symetrii, jakości i szeroko pojętej estetyki. Nawet jeśli wrażliwość widza nie jest wyczulona na tego rodzaju prezencje, nie wyobrażam sobie, aby ten zawodnik pozostał niezauważony. Ciężka, konsekwentna, wieloletnia praca w szerokim zakresie, życie w reżimie, są [...]
[...] artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych na białku jaj i najpopularniejszych odżywek białkowych tj. białka serwatkowego. Podsumowanie Białko jest najczęściej omawianym makroelementem w żywieniu sportowców. Nic więc dziwnego, że dostępnych jest tak wiele różnych rodzajów odżywek białkowych. Nawet jeśli białko [...]
[...] fałszywie dodatnie i np.: po odstawieniu alergenu (który wyszedł nam niby dodatni) objawy nadal nie ustępują. Dlatego też przede wszystkim obserwować swoje objawy, dobrze jest notować, po jakiej potrawie źle się czujemy, dzięki temu zawęża się nam ilość możliwych nietolerowanych pokarmów. Ponadto ważne jest znalezienie dobrego lekarza i [...]
[...] zarówno pod względem formy startowej, jak i prezentacji …. Zwyciężczyni Debiutów kategorii do 163cm - Inez Gorońska Niepodważalnym atutem tej zawodniczki jest uroda i prezentacja. Typ ”królewny śnieżki”, piękna delikatna twarz, z nieco nieśmiałym uśmiechem pełnym dziewczęcego uroku, delikatny, może nawet zbyt [...]